hen

Du, säger jag till P, kan inte du ta ett ordentligt tag om min stjärt och kolla om det finns nåt sittfläsk kvar? Jag börjar bli orolig att det inte blir nåt mer skriva annars. 

Hen gör som hen blir tillsagd. 

Från stockholmunderytan.blogspot.com

Jag har börjat tycka om hen. Har fortfarande inte hört någon säga det i talspråk, men det dyker upp oftare och oftare i bloggarna jag läser. Först tyckte jag bara det var konstigt, kanske till och med lite överdrivet. Men sen kom tanken – vad är det egentligen för fel på det? Det är ett underbart ord att kunna använda för att inte lägga in omedvetna bedömningar på människor och deras handlande, som det automatiskt gör när man tänker på en kvinna eller man. Allting handlar i grund och botten om att vi faktiskt är människor, vi är inte vårt kön eller hudfärg eller nationalitet. Hudfärg och nationalitet är redan borttaget när vi pratar om “hon” och “han”, varför inte ta bort könet också genom att säga hen?

Självklart kommer både han, hon, spanjoren och kinesen finnas kvar och användas, men i vissa fall spelar det ingen roll, man vill bara få fram att det är en person man pratar om, vilken som helst.

Det könsneutrala pronomet finns redan på finska.

Så kan vi lugna ner oss lite nu. Precis som att alla finska barn inte är könsförvirrade ensamma öar på drift så kommer inte svenska barn att tappa fotfästet i världen för att vi får ytterligare ett pronomen att använda. Och svenska språket har fått ett tillskott, ett både saknat och vackert sådant.
(http://appledear.blogspot.com/2012/03/sist-pa-bollen-i-vanlig-ordning-men.html

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s