CZ

Hej bloggis!

Idag ska vi prata om övergångsställen i Tjeckien. Vi börjar det hela med att ställa den enkla frågan

VARFÖR ÄR DE INTE RÖRELSESTYRDA?!?!?!?!?!?!?!?!?

Efter den lilla urladdningen tar vi ett djupt andetag och diskuterar det hela lite djupare.

Trafiken i Brno är galen. Galen. Jag hade aldrig vågat cykla här, och var nära att bli påkörd ett par gånger under de första veckorna när jag flyttat hit. Tydligen är det ännu värre i andra delar av Tjeckien, men jag har en liten idé om en av anledningarna till att folk kör som galningar.

Korsningar med trafikljus i Brno är gröna väldigt länge. Om det är extrem rusningstid är det ingen fara, då finns det tillräckligt med bilar för att det ska vara lönt. Men resten av dagen har man fortfarande dessa långa långa perioder av grönt. Jag har en 15-20 minuters promenad till jobbet där jag måste gå över ett par stora gator och vänta ut rödljusen. Man lär sig tricks och blir väldigt Brno-lokal och springer när man vet att det strax blir grönt. Varför? Därför den gröna gubben är inte grön i många sekunder innan det blir fritt fram för bilarna som ska svänga. Om man skulle missa den får man stå där och vänta. Och vänta.

Först kör alla bilarna som ska svänga. Sen kommer ingen. Och ingen. Sen kanske en eller två. Sen blir det grönt på andra hållet, och alla som ska dit kör. Sedan väntan. Och väntan. Sen blir det grön gubbe ett par sekunder – woop woop, spring snabbt och akta dig för bilarna som ska svänga! Varför? För de är ju helt galna av att behöva vänta så länge när det inte ens kommer några bilar från andra hållet!

Då saknar jag Sverige där det är grönt mindre tid åt varje håll för bilarna, men det är i alla fall alltid bilar som kör och ljuset slår om när det inte kommer någon.

Advertisements

One thought on “CZ

  1. Hahaha, shit vad jag känner igen mig! Här borta tycks de ha fått för sig att mer än en fil med bilar INTE kan köra samtidigt, herregud då går ju jorden under! Skulle två bilar få mötas? Skulle bilarna som ska svänga höger få köra samtidigt som de som ska köra rakt fram i samma riktning? Nej gud, hur skulle det sluta?! Först måste det vara grönt för de som ska rakt fram åt ena hållet. Sedan blir det grönt för de som ska rakt fram åt andra hållet. Sedan blir det grönt för den ena svängfilen, och så för den andra. SEN är det dags för den andra delen av korsningen att få köra lite. Och då har man typ vuxit fast i asfalten där vid övergångsstället.

    Frågade en skotsk kompis om det här en gång och fick till svar att “Oh God, that would never work! That would mean that you had to, like, run people over!!” Eh ja, eller så kör man bara lite försiktigare vid korsningar, ser sig för och använder den där fina uppfinningen BROMS om det skulle behövas. Grrr.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s