#16 – the tale of the flat

Lägenheten vi bor i har två rum, stor hall, kök, toalett och badrum. Det är så i alla tjeckiska hem jag varit i – toaletten har ett eget rum och man tvättar händerna i badrummet som ligger bredvid,  där duschen eller badkaret också finns.

När vi flyttade in fanns det en tjej som bodde i rum nummer två, men hon flyttade ut inom några dagar. Sedan dess har vi bara betalat halva hyran, men haft hela lägenheten för oss själva. Jag antar att hyresvärden inte har jobbat alltför hårt med att hitta någon, och vi har inte direkt kämpat för att hjälpa honom. Det är liksom en bra deal – bo själva men bara betala hälften.

Fyra månader senare (jag har bott här i fyra månader!) kommer rum nummer två bli befolkat. Ett tjeckiskt par, studenter, och de flyttar in om några dagar. De har målat om rummet och flyttat in lite saker redan. Det kommer bli konstigt. Inte för att de flyttar in i rummet, det har vi aldrig använt, men för att köket och badrummet som vi fyller upp ganska bra själva nu kommer användas av två personer till. Lägenheten har liksom blivit vårt hem. Om man inte hinner diska på morgonen gör det inget om man lämnar det, men bor jag med någon annan skulle jag bli irriterad om de gör samma sak – därför måste jag ändra mig själv också.

Vi har under de fyra månaderna pratat om hur vi ska dekorera vårt rum, planerat lite löst. “Vi kan inte ha inflyttningsfest innan rummet är färdigt.” Ni känner mig, jag är bra på att skjuta upp saker och göra det när jag verkligen måste. Han är lite likadan. Därför insåg vi nu, fyra månader senare, att vi var tvungna att ha inflyttningsfest nu innan lägenheten fick fler boende. Därför insåg vi också att vi måste fixa dekorationerna nu. Vilket ledde till att vi faktiskt fick gjort allt vi pratat om, även om det betydde att vi var uppe till 03.00 måndag natt, och satte upp de sista väggdekorationerna en timme innan gästerna kom tisdag kväll.

Men det blev så sjukt fint!

Jag ska visa bilder, för det här rummet är jag stolt över! Särskilt ena väggen, där vi har gjort ett fotokollage med coola saker som hände i Schweiz. Bakgrunden är en vandringskarta över området, och alla vandringar, klättringar och ski tours (man går uppför ett berg som inte är i närheten av en skidanläggning med speciella grejer påsatta under skidorna så att man inte glider ner. När man kommit till toppen tar man av de speciella sakerna och åker nerför berget i pudersnö. Har aldrig gjort det själv men det är så coolt!) är utmärkta med pilar och lite kommentarer vid speciella händelser. Vi valde ut de bästa fotona (med hård gallring – 72 stycken), gjorde om dem till polaroidbilder via en hemsida, skrev ut på “fint” papper och satte upp dem på kartan. Min idé från början, men tillsammans med pojkväns idéer blev det ännu bättre än vad jag föreställt mig.

Så, med ett färdigdekorerat rum, köttbullsmåltid och kanelbullar som efterrätt välkomnade vi våra gäster igår. Mycket fin kväll, och mitt huvud sa inte “oj, vilken bra idé det är att dricka mycket vin på en tisdagskväll!” när jag vaknade i morse för att gå till jobbet.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s